Thursday, October 04, 2007

Eenheid tussen filialen en centrale vestigingen

Wat gesprekken en overpijnzingen doen mij zetten tot het schrijven van dit stuk. Zelf werk ik in een centrale vestiging. Tijdens mijn stage heb ik ook een jaar ervaring opgedaan in een filiaal. Als bibliotheek vorm je een eenheid als bedrijf. Of je nou in een filiaal of een centrale vestiging werkt. Alleen de sfeer is compleet anders. Het beheren van een collectie is voor een filiaal vele malen makkelijker dan voor een centrale vestiging. De sfeer in filialen is vaak hechter door de groep 'vaste klanten' uit de omgeving. Hierdoor ontstaan er ook meer gevoelsmatige regels en kom je als organisatie verder van elkaar te staan door de verschillende handhaving van het beleid dat overal gelijk gevoerd dient te worden.
 
To the point:  als bibliotheekorganisatie voer je volgens beleidsstukken één beleid. Maar door de verschillen in mensen, personeel en de sfeer tussen filialen en centrale vestigingen vervaagt dit beleid soms. Dit ook meerendeel omdat je er ook staat als mens en er ook wel eens vanuit dat opzicht gehandeld wordt, dus gevoelsmatig. Maar wanneer handel je gevoelsmatig(dus maak je soms een uitzondering op de regel) en wanneer hou je je aan regels? Op welke manier zorg je voor meer eenheid binnen een organisatie? Door betere interne communicatie kom je een heel eind.
 
Eilandengroep
 
Wanneer filialen een eigen beleid voeren en de centrale ook eigen regels op na houdt krijg je een soort eilandengroep waar 'eigen regels' gehanteerd worden. Wat voorop staat is dat je als personeel een team vormt en er meer als organisatie staat dan als persoon. Natuurlijk worden er uitzonderingen gemaakt maar vermeld dan dat het een uitzondering is.
 
Wat kun je doen om meer eenheid te vormen als organisatie? Heeft iemand hier ideeën over?
 
 

1 comment:

Anonymous said...

Dag Tom,

Leuk om op deze manier eens met jou van gedachten te wisselen. Je hebt het over eenheid in beleid en verschil tussen filialen en centrale vestiging. Ik denk dat er maar een beleid is, en dat is centraal. Uitvoering van afspraken of regels is een ander verhaal. Daar wordt nog wel eens van afgeweken, helaas.
Een probaar middel om het hokjesdenken te doorbreken, is het maken van een pool van medewerkers die voortdurend in verschillende vestigingen wordt ingezet. Einde hokjesdenken, denken in "onze bibliothee", verschil zij (filialen) en wij (centrale).
Echter, dit blijkt telkens weer op grote weerstand te stuiten van de medewerkers. Zij houden liever hun eigen vertrouwde team, waar iedereen elkaar kent en weet wat je aan elkaar hebt.
Ook de klant, zeker in kleinere vestigingen, ziet liever iedere week een bekend gezicht.
Kortom, een leuke oplossing die weer voor nieuwe uitdagingen zorgt.

hilbert post