Sunday, May 31, 2009



Gelezen: De toekomst daar komt geen einde aan!(2007)
Kinderen van 10 tot 14 jaar over de toekomst.

Dit boek ligt al een flinke tijd op de plank. In één ruk uitgelezen en blogwaardig dus tijd om er wat over te schrijven!

Voorafgaand aan zestig toekomstvisies van kinderen hebben diverse professionals uit o.a. de politiek maar ook Unicef en natuurlijk directeur van de kinderconsument Bamber Delver hun toekomstvisie geschreven. Gelukkig was ik hier snel doorheen zodat ik het interessantste deel van het boek kon lezen; visie van kinderen.
De zestig visies zijn maar een selectie uit alle inzendingen voor het onderzoek dat gedaan is. Bijzonderheden zijn opgenomen als quotes en als opsomming verzameld onder thema’s.

Wat deze kinderen hebben geschreven is waardevol. Dat weet ik zeker. Uit hun visie leer je ook meteen het kind een beetje kennen. Sommigen houden de toekomst heel dicht bij zichzelf en denken aan kinderen, trouwen, huizen en auto’s. Andere kinderen maken zich zorgen over milieu, het verkeer, de politiek in Nederland. Maar ook de opwarming van de aarde en vele andere serieuze zaken. Ik stond echt perplex om te lezen dat er zoveel kinderen zijn met zorgen over de toekomst.

Maar het is ook fijn en buitengewoon grappig om te merken dat ze toch echt nog kind zijn(en maar goed ook) als je leest dat we straks druppels ozon in onze nek krijgen. Maar ook dat de mens zal uitsterven en vervangen zal worden door een type met vinnen. Tevens zou Nederland weer overstromen.

Er staan veel meer leuke, opmerkelijke, bijzondere, grappige en bovenal interessante dingen in dit dunne boekje. Daarom adviseer ik iedereen dit boek te lezen!

No comments: