Sunday, April 13, 2008


Gelezen: Vet veilig internet! tieners en internet
Bamber Delver

Dit weekend heb ik vet veilig internet gelezen. Dit boek van de organisatie kinderconsument bevat onderzoek naar internetgebruik door tieners en pedagogische en adviezen voor leerkrachten, ouders maar ook de tieners zelf.

Undercover op internet

Na de inleiding begint het eerste deel van het boek: 'Undercover op internet'. Na gewaarschuwd te zijn voor schokkende beelden en/of details van gesprekken en berichten begin ik te lezen. De auteur is onder diverse nicknames undercover gegaan op MSN, profielwebsites en Solomio(videochat). Er wordt een beeld gegeven van de gevaren die tieners tegen komen tijdens het chatten. En het misbruik dat anderen maken van de openheid van anderen. Beschreven wordt hoe tieners: getreiterd worden, gevraagd worden bepaalde dingen te doen voor de webcam en uiteindelijk gekwetst worden als er beeldmateriaal op internet of op scholen verschijnt. Dit hoofdstuk is vooral een bewustwording van wat er zich afspeelt in chatboxen, op profielwebsites en tijdens webcam conversaties. En hoe weinig ouders zicht hebben op wat hun kinderen doen als zij op internet zitten. Deels komt dit ook door de achterstand die ouders hebben op hun kinderen. Vaak leren kinderen hun ouders internetvaardigheden.

Een van de tips is een lijstje met gegevens dan de dingen die we lekker niet zeggen naast de computer te hangen.


Interviews

Het tweede deel bevat interviews met mensen die in de praktijk met tieners werken die problemen ervaren op de digitalesnelweg. Het pestbeleid van scholen wordt besproken. Ook wordt er geschreven over een internetprotocal. De thuis situatie is ook erg van belang. Ouders moeten meer zicht hebben op wat hun kinderen doen op internet. Afspraken moeten gemaakt worden over wat ze wel en niet prijsgeven op internet. En naar wie gaan ze om raad te vragen als het internet onveilig wordt? Bij wie ligt de verantwoordelijkheid? Er komen mensen aan het woord vanuit diverse invalshoeken. Ook lezen we diverse mails van ongeruste ouders en docenten over praktijksituaties aan de hulplijn van mijn kind Online.

Plan van aanpak
Uiteindelijk krijgen we een plan van aanpak om te zorgen dat kinderen en tieners zich weten te redden op het internet en inzien wat de gevaren zijn. Achterin zijn checklijsten te vinden voor school, ouders maar ook de kinderen en tieners zelf.

Verder Lezen
Hier zijn websites en boeken te vinden en wordt afgesloten met een nawoord door MSN en UPC. Achterin is nog ruimte voor aantekeningen.

Onbegrijpelijk maar waar scharen sommige scholen pesterijen via MSN en internet niet onder haar verantwoordelijkheid. Natuurlijk voert dit veel verder en heeft het ook gevolgen binnen school. Gelukkig wordt er hard gewerkt aan de bewustwording van dergelijke gevaren.

1 comment:

Marina Noordegraaf .... said...

Boeiende materie!

Ouders weten vaak van "niets" en als ze er al iets van weten lukt het lang niet altijd zich in de positieve aspecten te verdiepen (de meerwaarde die de digitale wereld toch ook heeft voor het kind). Door b.v. te zeggen dat ze pesters gewoon kunnen blokkeren, realiseren ouders zich niet hoe lastig dat is als je de "geblokkeerde" de volgende dag weer tegen komt.

(Digi)bewustwording inderdaad! Daar hebben ze toch mediacoaches voor? ;)