Sunday, April 19, 2009


Bas Haring, Geocaching, Plastic Heroes, Earth En BLU-RAY!!!

Blu Ray
Begin 2008 tijdens een nieuwjaarsborrel sprak ik iemand van team collecties aan over het uitlenen van Blu-Ray. De strijd tussen HD DVD en Blu-Ray was nog in volle gang maar ik was al overtuigd van Blu-Ray. Natuurlijk zijn bibliotheken voorzichtig met nieuwe producten maar uiteindelijk zijn ze er goed naar gaan kijken en is Biblion door CODA Blu-Ray gaan leveren. En sinds enkele weken hebben we een leuke Blu-Ray collectie in onze bibliotheek!

Nog niet zo heel veel mensen hebben een Blu-ray speler maar dankzij de PS3(beste Blu-Ray speler)groeit het aantal mensen met een speler. Zo heb ik al bijna twee jaar een PS3 maar heb naast Casino Royal die ik van Sony heb gekregen er nog niet heel veel aandacht aan besteed. Dit weekend leek me een goed moment wat discs mee te nemen.

Marie-Louise had een flinke tijd terug Earth al gezien in de bioscoop. Op HD-Ready 720p is het al juweeltje laat staan voor mensen die een full HD tv hebben thuis. Maar goed afgezien van deze specs.....

Deze films is echt meer dan de moeite waard. Dus als je geen Blu-ray speler hebt probeer hem dan te kijken op DVD of een ander gangbaar formaat.

Over de film
De film is een documentaire over de verscheidenheid aan dieren op de aarde. We maken een reis van pool tot pool en zien prachtige dieren en schitterende beelden. Maar het is meer dan een docu of film. Er zit ook een boodschap in deze film. Er komen dieren in beeld die dreigen uit te sterven door de opwarming van de aarde. De ijsbeer die zonder ijs niet kan jagen en leven. Maar ook de olifanten die door de woestijn moeten lopen om bij het water te komen dat honderden kilometers verderop ligt. We zien de hoogste berg, hoogste bomen en de hoogste waterval. Deze documentaire laat de mooiste beelden zien die onze aarde heeft. Er wordt ook een speciale techniek gebruikt om de dieren te filmen vanuit te lucht waarbij uitgezoomt kan worden waardoor je bijvoorbeeld een idee krijgt hoe groot de woestijn is waar de olifant doorheen moet om bij het water te komen.

De laatste tijd ben ik steeds meer gaan genieten van het groen om me heen en de schoonheid van de natuur. Mede door mijn uber groene, milieu bewuste, animal loving vriendin, natuurlijk ook door Geocaching waardoor je de bijzondere plekken ziet maar met name omdat het een hot item is. Groen leven is een goede ontwikkeling maar ook een hype. Mede door dit soort films en docu's worden mensen bewust van de invloed die de mensen hebben op de aarde en haar bewoners.

Plastic Heroes; inzameling van plastic
Op mijn werk hoor ik mijn collega's over het inzamelen van plastic in Apeldoorn. Op deze manier houden ze heel weinig afval over en wordt het plastic gerecycled. Helaas is er in Deventer nog geen mogelijkheid tot het scheiden van plastic afval. Het is in de binnenstad zelfs zo erg dat alles in 1 bak gaat. Ik ben van plan contact op te nemen met de gemeente over het inzamelen van plastic. Overigens zorgt dit geweldige weer van de laatste tijd voor veel mensen aan de IJssel die er een een hoop zooi maken.

Cache in trash out

Een activiteit binnen het geocachen is het schoonmaken van de natuur. Volgens mij is dit een echte familie en/of activiteit waarbij kids met een prikker al het zwervende afval in een bos meenemen in een vuilniszak. Toen ik in de prachtige uiterwaarden van Deventer liep aan de overkant van de IJssel had ik de behoefte het zwerfafval mee te nemen. Het is een ontzettend rustig gebied waar weinig mensen komen maar al dat afval dat uit de IJssel stroomt en op de uiterwaarden blijft liggen...

Je zou toch verwachten dat mensen netjes opgevoed zijn en hun papiertjes in de prullenbak gooien....

Zo is het dus in mij opgekomen dit een te gaan doen tijdens het cachen maar daar moet je geen schaamte voor hebben. Opzich ben ik idioot genoeg om me nergens wat van aan te trekken. Ik sta ergens voor en that's it. Dan is er ook nog zoiets als andermans troep opruimen waar niemand blij van wordt. Zeker op deze dagen dat het dagelijks weer raak is met de zooi aan de IJssel waar mensen de hele avond hangen. Misschien eens als gezamenlijke activiteit?

Bas Haring
Afgelopen weekend was ik in de bibliotheek van Deventer. Waar ze overigens een erg goed en leuk cultureel programma hebben. Deze avond was moderne filosoof Bas Haring te gast om o.a. te praten over zijn nieuwe essay. Hij sprak over de verdwijning van de natuur en de verscheidenheid van diersoorten die langzaam aan het verdwijnen is door het effect van de mensheid op aarde. Over de lange termijn gevolgen voor ons als mens. Dit deed hij op een leuke bevlogen manier. Er was veel interactie met het publiek. Hij vroeg ons wat het in zou houden als diersoorten zouden uitsterven. wat de directe gevolgen voor ons als mensen maar ook voor onze kinderen zou zijn. Eigenlijk wat de gevolgen zijn voor de mensen die wij nog zullen kennen. Want de kinderen van onze kleinkinderen zullen we waarschijnlijk niet meer meemaken. Als uitgangspunt nam hij dat mensen over 100 jaar misschien wel met een gasmasker naar buiten moeten gaan. Hij prikkelde het publiek goed en er ontstond veel discussie. De conclusie was dat we wel ontzettend ons best kunnen doen om goed voor de aarde te zorgen maar dat we er over 150 jaar allemaal niet meer zijn. Hij had het over dat we vreemden geen kwaad aan mogen doen(de mensen die over 150 jaar leven. Hij vroeg ook of iets erg kan zijn van zichzelf. Dus als een vis soort uitsterft of dat erg is op zichzelf. Het zou vervelend zijn voor de vier vissen van een soort die overblijven maar het zou geen invloed hebben op de mens.

Het was echt een avond met veel inhoud en stof om over na te denken. Bas is verteld interessant. Omdat je lang niet alles kan vasthouden van wat iemand in 2 uur verteld heb ik zijn essay meegenomen van de bibliotheek.

No comments: